Grad Čakovec i ove je godine osigurao 27 učeničkih stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja
06.06.2024. 12:45h

Obrtnička komora Međimurske županije više od dvadeset godina provodi projekt stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zvanja, koji  tradicionalno financijski podupire i Grad Čakovec.

Ukupni iznos  za stipendiranje učenika za deficitarna obrtnička zanimanja u kojem ove školske godine sudjeluje Grad Čakovec je 21.600 eura. Stipendija iznosi 80 eura mjesečno, a svakom učeniku isplaćuje se 10 stipendija, u ukupnom iznosu od 800 eura. Ove godine to će biti za zanimanja automehaničar, monter suhe gradnje, soboslikar, strojobravar, tokar, kuharica, instalater grijanja i klimatizacije, zidar, slastičar, stolar, obućar, krojač i bravar.

Spomenimo kako je Grad Čakovec uključen u sufinanciranje deficitarnih obrtničkih zvanja od  školske 2008./2009. godine. Tako je do danas za ovaj projekt iz gradskog proračuna isplaćeno 127.220,90 eura za 160 stipendiranih  učenika.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglašava da je Čakovec grad obrtnika oduvijek i da je obrtništvu u temelju njegova razvoja: „Ove godine Čakovec sudjeluje u stipendiranju 27 učenika sa svog područja. Ove stipendije poticaj su učenicima da izaberu zvanja koja će im dati sigurnu egzistenciju jer obrtnika je među nezaposlenima najmanje“, istaknula je gradonačelnica Cividini.