
Čakovec je u sklopu obilježavanja Dana Grada bio domaćin slatke priče koja je oživjela sjećanja na nekadašnju slastičarsku tradiciju. U Pučkom otvorenom učilištu (POU) održana je radionica izrade starih čakovečkih kremšnita, u suradnji s Knjižnicom “Nikola Zrinski” Čakovec, Udrugom umirovljenika Grada Čakovca i samim POU-om.
Julika Mihinjač i tajna kremšnita s Trga Republike
Trg Republike u Čakovcu, danas poznat po kafićima i gradskoj vrevi, krio je skromnu slastičarnicu u kojoj je radila Julika Mihinjač. Njezine kremšnite, poznate po savršenstvu koje se topilo u ustima, bile su zaštitni znak te slastičarnice. Iako je slastičarnica davno nestala, a Julika ostala samo u sjećanjima, njezin je originalni recept ponovno ugledao svjetlo dana.
Zahvaljujući Dragici Dokleji, koja je recept donijela u čakovečku knjižnicu “Nikola Zrinski”, ova kulinarska baština je sačuvana. Recept je čak bio izložen i u zagrebačkoj knjižnici “Bogdana Ogrizovića”, a sada je poslužio kao temelj za iznimnu radionicu. Tako je oživljen recept za kremšnite koje je Julika Mihinjač pripremala još 60-ih godina prošlog stoljeća, u slastičarnici koja se nalazila na mjestu današnje Robne kuće Međimurka.
Božica Matjašec i “La mia passione”: Hobi koji je postao slatki posao
Radionicu je vodila Božica Matjašec iz obrta “La mia passione” iz Podbresta i detaljno demonstrirala cijeli proces pripreme kremšnita prema originalnoj recepturi. Božica je svoju strast prema slastičarstvu otkrila još kao 12-godišnjakinja. Iako je završila ekonomsku školu i radila u struci, hobi je ubrzo prerastao u uspješan posao. Njezina stručnost i ljubav prema tradicionalnim receptima bile su ključne za uspjeh radionice.
Od istraživanja do radionice: Priča Knjižnice “Nikola Zrinski”
Inicijativa za radionicu potekla je od Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec. Sandra Mikac iz Knjižnice pojasnila je kako je sve započelo istraživanjem starih recepata i dvjema izložbama, što je rezultiralo pronalaskom i čuvanjem ovog dragocjenog čakovečkog recepta.
“Radionica ‘Kremšnite iz stare čakovečke slastičarnice’ rezultat je našeg istraživanja povijesti Grada Čakovca i starih kulinarskih običaja. Gospođa Julika Mihinjač bila je poznata slastičarka, a zahvaljujući nasljednici njezina recepta i našoj suradnji, stari okus danas ponovno živi”, istaknula je Mikac.
Kopija recepta je u posjedu Knjižnice, dok je originalna verzija vraćena nasljednici gospođe Mihinjač, čime je potvrđena njegova autentičnost i vrijednost za kulturnu baštinu grada. Knjižnica planira organizirati i buduće radionice na kojima će znatiželjnici moći isprobati ovaj recept, no “posudba” recepta trenutno nije moguća.
Radionicu je posjetila i gradonačelnica Ljerka Cividini i podijelila svoja iskustva u pripremi ovih slastica, ističući važnost očuvanja kulturne baštine i tradicije grada kroz ovakve događaje. Ova radionica nije samo bila prilika za učenje i druženje, već i simbol povijesnog i gastronomskog identiteta Čakovca, koji se s ponosom prenosi s generacije na generaciju.
Oživljavanje stare čakovečke kremšnite i njihova prezentacija na radionici predstavljaju vrijedan doprinos očuvanju lokalne tradicije i kulturne baštine, a istovremeno i poziv na istraživanje i njegovanje gastronomskog nasljeđa grada Čakovca.